Blackheaded Oriole Oriolus xanthornus
Hin: Peelak, Ass: Khokioti
Size: Myna.
Field
Characters: Brilliant
golden yellow, with jet black head, throat and upper breast. Black in wings and
tail. Bright pink bill; crimson eyes. Sexes alike, but black of head duller in
female. Young birds have yellow forehead and the black head streaked with yellowish.
Singly or pairs, among leafy trees in wooded country.
Habits: Arboreal. Not appreciably different
from the Golden Oriole's. Liquid flute-like calls also very similar.
Call: A harsh nasal kwaak, commonly
heard, and other harsh notes.
Food: Insects, fruits and berries, and
flower nectar.
Nesting: Orioles are mild-mannered birds and
often build nest in the same
tree as holds a nest of the Black Drongo, presumably on account of the protection against marauders by that bold and pugnacious species.
tree as holds a nest of the Black Drongo, presumably on account of the protection against marauders by that bold and pugnacious species.
Season: April to July
Nest: The nest is
in the form of a small cup placed in a fork near the end of a branch.
Eggs: Two or three
white eggs with pinkish,
brown and black speckling
Call
recordings: https://www.xeno-canto.org/explore?query=Oriolus%20xanthornus%20
Blue throated Barbet. Psilopogon asiaticus
Hin: Nilkant basanth
Size: Myna.
Field
Characters: A gaudily colored
dumpy green arboreal bird with a heavy conical bill. Forehead and crown crimson
with transverse black band above the eyes. Sides of head, chin, throat and fore
neck pale blue. A large crimson spot on each side of the neck
and a crimson speck on either side at base of lower mandible. Sexes alike.
and a crimson speck on either side at base of lower mandible. Sexes alike.
Habits: Arboreal. Singly, or parties, in
leafy fruiting trees. Affects wooded
country, groves and gardens even in populous cities. 'Flight noisy and dipping,
a few rapid wing beats followed by a short pause.
Food and
feeding: Fruits and
berries, figs of the various species of Ficus being special
favorites. Like other barbets, frequently catches flying termites in the air.
favorites. Like other barbets, frequently catches flying termites in the air.
Call: Its loud familiar call kor-r-r — kutroo,
kutroo, kutroo resounds endlessly in the forest reiterated at all times of the
day.
Nesting:
Season: Overall March to June.
Nest: A hole in dead tree- trunk or
branch excavated by the birds, 10 to 25 ft up.
Eggs: 3 or 4, glossless white. Both
sexes share all domestic duties.
Call
recordings: https://www.xeno-canto.org/explore?query=Psilopogon%20asiaticus
Koel. Eudynamys scolopaceus
Hin: Koel, Ass: Kuli
Size: House Crow; slenderer, with longer
tail.
Field
Characters: Male
glistening black, with yellowish green bill and crimson eyes. Female brown, profusely spotted and barred with white.
Habits: Brood-parasitic. Arboreal. Singly
or pairs, in groves of trees, etc. Frequents gardens, groves and open country
abounding in large leafy trees. Familiar shrieking crescendo calling,
kuoo-kuoo-kuoo. Flight straight and swift with rapid wing beats.
Call: Silent in winter, thus often
overlooked and recorded as absent. Becomes increasingly noisy with the advance
of the hot weather, and then one of the earliest bird voices at dawn. The call begins with a low kuoo, rises in scale with each successive
kuoo until it reaches fever pitch at the seventh or eighth, and breaks off
abruptly. It is soon commenced all over again. The female only utters a sharp,
quick-repeated kik-kik-kik as she dashes from tree to tree.
Food: Largely fruits and berries; also
caterpillars and insects.
Nesting:
Season: Mainly April to August, coincident with that of its normal hosts, the House and Jungle crows.
Season: Mainly April to August, coincident with that of its normal hosts, the House and Jungle crows.
Eggs: Smaller but similar to the crows':
pale greyish green or stone colour, speckled and blotched with reddish brown.
As many as 13 have been found in a single crow's nest.
Call
recordings: https://www.xeno-canto.org/explore?query=Eudynamys%20scolopaceus
Spotted Dove. Streptopelia chinensis
Hin: Chitta fakhta Ass: Kopou
Size: Between Myna and Pigeon.
Field
Characters: White-spotted
pinkish brown and grey upperparts, and white-and-black ' chessboard ' on
hindneck are leading clues to its identity. Sexes alike. Pairs or parties, in
open wooded country, gleaning in stubble fields, on cross country cart tracks,
etc.
Habits: Affects open well-wooded and
cultivated country; avoids arid tracts. Becomes quite tame and confiding if
unmolested, freely entering gardens and verandas of bungalows. Flight as of
other doves, swift and strong, attained by vigorous wing strokes.
Call: An oft-repeated, pleasant though
some- what mournful kroo-kruk-krukroo .... kroo-kroo-kroo, the number of final
kroos varying from 3 to 6.
Nesting:
Season: Undefined; practically all year.
Nest: Customary flimsy dove structure of two crossed slicks
low down in a tree or bush; also under eaves and on cornices and beams etc., in
verandas of inhabited bungalows.
Eggs: 2, white. Both sexes share in all the domestic
duties.
No comments:
Post a Comment